Om Herman Sundqvist

Skogschef på Sveaskog sedan 2008. Stark förespråkare för den svenska modellen för nyttjande av skog. Ordförande i Skogforsk och Föreningen Skogen. Ledamot i KSLA (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien), skoglig doktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och hängiven fågelskådare på fritiden.

11 kommentarer till Om Herman Sundqvist

 1. Torgny Roosvall skriver:

  Vad är ”den svenska modellen” för något. Är det att vi skall ligga lågt och låta andra ta ansvaret.

 2. Har skummat av din blogg lite grann och måste ju undra om du tror på vad du skriver? Det är faktiskt år 2013. Inte 1970.

 3. Bosse skriver:

  Jag tror ju verkligen att Herman tror på vad han skriver – och vi är nog många andra som gör det också. Herman försöker verkligen att få till en dialog och sansade diskussioner om skogsbruket. Läs och begrunda vad han säger och kom gärna med väl grundade kommentarer.

 4. Stefan skriver:

  Hej Bosse!
  Alla har vi olika verkligheter att utgå ifrån. Det gör att någon samsyn på skogen är näst intill omöjlig att nå. Sorgligt nog. Min verklighet är att jag i många år haft glädjen att ha vistats, levt och jobbat i och kring områden som Laponia, Vålådalen mm. Skogar som både ger en känsla av vildmark men ändå nyttjats under lång tid. Skogar med mycket höga natura och sociala värden. De skogarna har blivit min verklighet. Jag kommer aldrig att kunna acceptera torftigheten och tristessen i det utdikade kalhygges och trädplantagelandskap som jag nu bor i.
  Som tur är bor jag också inom farbart avstånd från Hornslandet, en av Sveaskogs Ekoparker och ett mycket bra initiativ för både natura och sociala värden. Här finns ytan som gör det möjligt att göra skillnad och åstadkomma något för både natura och sociala värden.
  Mindre skyddade områden som naturreservat och små avsättningar ser jag mest som bevis för att den ”svenska modellen” komplett misslyckats med att bruka den skog som en gång var på ett hållbart sätt.

 5. Hannes Mäntyranta skriver:

  Herman, är det möjligt att få ett e-brev eller annars när du har något nytt på din blogg?

 6. hejsan skriver:

  Jag tycker det är tråkigt, obehagligt och sorgligt att skogsägare, skogsindustrin blir behandlade som gullegrisar medan resterande majoritet av befolkningen förskräkta anpassar sig till deras landskaps kreationer. Att vi lever i en Kapitalistisk värld är glasklart bevisat genom Hermans blogg. Jag tycker att det borde ställas mer krav på skogsindustrin, inget finns att fria ännu. Att ens tänka tanken att fortsätta med den sk Svenska modellen är naivt vansinne. Att ge mer pengar för att truga de tröga och egoistiska skogsbolagen, att hylla dom som fäller hela Sveriges biologiska framtid. Varför? För vad?
  Nej jag önskar och hoppas att vi, dvs den massa som inte äger skog men som ändå vill vara en del av den, förstår vad som sorgligt nog har hänt i allemansrättens Sverige i urbaniseringens tidsålder. Skogsnationen har ingen skog kvar, små stackars rutor här och var, resten är åker, virkesåker som inte duger till mycket mer än ett fåtal arter och att mätta ett fåtal skogskapitalisters magar.

 7. Bo Lönnerfors skriver:

  Hej hejsan!
  En skogsfastighet avkastar endast 2% på insatt kapital. En skogsägare betalar alltid minst 50%
  skatt på sina skogsinkomster. Skall en skogsägare erhålla en vanlig arbetarlön på 7 basbelopp
  måste han äga minst 600 Hektar skuldfritt, 600 hektar kostar ca. 50 miljoner att förvärva i Götaland. Vill skogsägaren anställa en medhjälpare i skogen på heltid kostar detta ca 450.000 kr
  i årslön – samma kostnad som räntekostnaden för att låna 30 miljoner i banken.
  Allemansrätten är numera stärkt i Sverige, en skogsbonde får numera ej placera sina trädgårds-möbler var som helst på sin tomt – högst 20 meter ifrån mangårdsbyggnaden, hemfridsrätten är
  därmed satt ur spel till förmån för allemansrätten. I Sverige nyligen införda EU-habitat begränsar
  brukningsrätten på skogsfastigheter, detta halverar skogsfastighetens värde vid försäljning.
  Äganderätten är satt ur spel trots att Sveriges grundlag garanterar oinskränkt äganderätt.
  Att leva på en gård långt ute på landet är ensamt ingen som helst infrastruktur. Den sista generationen i glesbygden är på utdöende. Ingen ung människa är i dag beredd att låna 50 milj.
  med framtida ränterisker för att bo i ensamhet med vad allt detta medför.
  Skogsbondens arbete i skogen är enligt statistiken det farligaste manuella arbetet en människa
  kan utföra.
  Det är lätt att förstå att ungdomarna på landsbygden söker sig till städerna.

  Den svenska skogen står för 50% av nettoexportintäkterna i Sverige ca. 50 miljarder årligen

  Vad bidrar du med när du vandrar i våra produktionsskogar och njuter frukterna av vårt hårda
  arbete – ingenting – du vill bara gratis njuta av vårt dagliga hårda utförda skogsarbete utan
  någon som helst motprestation.
  I flera EU- länder är skogsinkomster skattebefriade ,bland annat Skottland. Alla fårfarmer i
  ”The highlands” är numera beskogade med sitkagran (omloppstid 40 år) en enda monokultur
  av endast gran. Vad gäller för dessa skogsbrukare gäller ej EU-habitaten – natur – för våra
  kollegor i Skottland ? Många av Sveriges mest framgångsrika företagare har i dag köpt flera
  av Englands största jord och skogsegendomar – jag förstår varför !

 8. Jonas Andersson skriver:

  Jag vill bara tacka och säga att du höll ett kort men bra och kärnfullt föredrag på SPCI – Gröna Lund i tisdags 26 maj! Tack för det Herman! Mycket intressant!

 9. Göran Emerius skriver:

  Hej Herman, hoppas Du jobbar för ett hyggesfritt skogsbruk.

 10. peter bergsten skriver:

  Hej, hade skrivit brev beträffande bjudjakt/ mutjakt i mellansverige. Varit bjuden ett antal gånger en mycket trevlig tillställning. Bastu med öl kvällen innan och trerättersmiddage och cafe avec.
  Jakt dagen efter vissa kanske inte borde gå ut..
  Har en vän som är skribent, bor i sthlm, påpekade att det var mutor jag tog emot, Kollade och – en jakt skulle kosta 8000 11000 kr + övrigt..jag är en markägare som köper era plantor.
  har dessutom svårt förstå att Sveaskog håller på med denna verksamhet.
  Dessutom säljer ansvarig jaktledare köttet?
  Inlägg – muta

  • Herman Sundqvist skriver:

   Hej och tack för din kommentar. Sveaskog följer noggrant den jaktrepresentation som bedrivs och vi känner inte igen bilden du beskriver. Eftersom du varit anställd i Svenska Skogsplantor vet du givetvis att det strider mot våra riktlinjer att bjuda på starksprit/avec vid representation. Vi kan inte hitta någon uppgift om att du har varit bjuden på jakt hos vare sig Svenska Skogsplantor eller Sveaskog, men om det finns sådana tillfällen som vi inte känner till och förhållandena är som du beskriver så ska det utredas. Jag har bett vår chefsjurist Viveka Beckeman att kontakta dig för mer information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s